Citroencrème fris en stevig
Deze romige citroencrème is heerlijk fris, stevig genoeg om op te spuiten en minder zoet dan een klassieke botercrème. Perfect voor het vullen of decoreren van taarten, cupcakes of cijfertaarten — en ideaal als je houdt van een frisse tegenhanger bij een volle cake. Recept voor een cake beslag die hier perfect bij past!
Deze crème is direct uit de koelkast te gebruiken, echt ideaal om net voor de start van de verjaardag de letter of cijfertaart af te maken. Of te laten maken, ik laat de kinderen dit zelf doen.
Ingrediënten
- 200 g roomkaas (bijv. MonChou of Philadelphia, op kamertemperatuur)
- 200 g mascarpone (recht uit de koelkast)
- 200 ml slagroom (koud, minstens 35% vet)
- 2 eetlepels poedersuiker (of meer naar smaak)
- Rasp van 1 biologische citroen
- 2–3 eetlepels vers citroensap
- 2 blaadjes gelatine (optioneel, maar handig als je de crème wilt opspuiten)
Keukenspullen
- Krachtige handmixer
- Steelpannetje
- Diep bord
- Pannenlikker
- (wegwerp)Spuitzakken (2)
- Groot spuitmondje
- 2 beslagkommen
- Rasp (die van Deglon is heel fijn!)
Ja, aan de slag!
- Gelatine voorbereiden
Laat de gelatineblaadjes 5 tot 10 minuten weken in koud water. - Citroen raspen
Rasp de schil van de citroen voordat je hem uitperst – dat gaat een stuk makkelijker. Leg de rasp even apart voor later in het recept. - Citroensap verwarmen
Verwarm het citroensap zachtjes in een pannetje (niet laten koken).
Haal van het vuur, knijp de gelatine uit en los deze op in het warme citroensap. Laat dit mengsel afkoelen tot lauwwarm – niet helemaal koud, want dan begint de gelatine al te werken. - Room op kloppen
Klop in een beslagkom de slagroom met de poedersuiker tot deze bijna stijf is. Zet dit even apart. - Romige basis maken
Meng in een andere kom de mascarpone en roomkaas met een handmixer tot een glad en romig geheel. Voeg de citroenrasp toe, gevolgd door het lauwwarme gelatinemengsel. Mix alles goed door. - Voilà je citroencrème
Spatel de opgeklopte slagroom voorzichtig in delen door het roomkaasmengsel. Zo blijft de structuur luchtig én stevig. De crème is direct bruikbaar, maar wordt nog steviger na een uurtje in de koelkast.
Je kunt deze citroencrème ook prima een dag van tevoren maken — bewaar ‘m dan afgedekt in de koelkast. Je kunt er de volgende dag direct mee aan de slag.

Spuitzak vullen
Een handige tip als je werkt met crème: gebruik wegwerpspuitzakken voor een hygiënische en snelle werkwijze. Zo doe ik het zelf:
Zet een groot glas klaar en vouw de spuitzak erin open.
Bevestig alvast een spuitmondje en sluit de zak net boven het mondje met een clip (zoals je bij een zak chips zou doen).
Zo kun je de zak makkelijk vullen zonder geklieder. Gebruik een pannenlikker om de citroencrème in de zak te scheppen.
Schud tussendoor even zodat de crème naar beneden zakt en er meer in past.
Als alle crème erin zit, schud ik de zak nog even goed om luchtbellen eruit te krijgen. Daarna sluit ik hem met een grotere clip en leg ik hem in de koelkast.
Waarom zo? Zo voorkom je dat de crème uitdroogt en is hij direct klaar voor gebruik wanneer jij wilt gaan decoreren.
Met deze hoeveelheid citroencrème kun je een hele cijfertaart vullen én afwerken met toefjes bovenop. Ik smeer de zijkanten zelf niet af, maar gebruik een laagje crème tussen de cakes en spuit decoratieve toeven als topping.

En het decoreren kan beginnen!