Gezonde snack voor in de lunchtrommel

Als ouder wil je gewoon iets goeds meegeven in die lunchtrommel. Iets wat voedt, energie geeft, én een glimlach tovert op het gezicht van je kind. Maar eerlijk is eerlijk… ik voelde me zó schuldig als ik weer een pakje Sultana meegaf. Tijd voor verandering!

Dus: project gezonde snacks is begonnen. Deze pagina blijft in beweging, want ik blijf testen, proeven en verbeteren. Wat werkt, wat niet? Je leest het hier allemaal.

Eerste succes: gezonde bananenmuffins (of mini cakes!)

Mijn eerste recept vond ik bij OptimaVita en heb ik een beetje naar eigen hand gezet. Met 3 rijpe bananen en wat simpele basisingrediënten maak je een flinke batch voedzame bananencakejes – perfect als tussendoortje voor school, opvang of onderweg.

Ik gebruik kleine vormpjes die ik ooit spotte in een keukenshop (zie foto hiernaast). Superhandig, want zo geef je een klein formaat mee. Voor ons is dat belangrijk: we leren de kinderen dat het niet om hoeveelheid gaat, maar om goede energie uit goede ingrediënten.

Met dit recept vulde ik 20 mini vormpjes. Maar je kunt ook een middelgrote cake of 8 gewone muffins maken.

Ingrediënten (voor 1 cake, 20 minivormpjes of ±8 muffins)

  • 200 g volkorenmeel
  • 3 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 75 ml halfvolle melk
  • 1 zakje bakpoeder (ca. 16 g)
  • 1,5 tl kaneel
  • 0,5 tl zout

Zo maak je ze:

  1. Verwarm je oven voor op 175 °C.
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom: meel, bakpoeder, kaneel en zout.
  3. Prak de bananen op een bord.
  4. Kluts in een aparte kom de eieren, voeg de melk en de geprakte banaan toe. Meng goed.
  5. Voeg de droge mix toe aan het natte mengsel en roer tot een glad beslag.
  6. Vet je bakvormpjes licht in en vul ze voor ongeveer driekwart.
  7. Mini vormpjes? 15 minuten bakken is genoeg. Check met een satéprikker of ze gaar zijn.
  8. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, haal ze er dan voorzichtig uit en laat ze volledig afkoelen op een rekje.
Dit cakeje is voor de foto uit de vriezer gehaald, vandaar de vorst ;).

Bewaartip: invriezen = ideaal!

Ik laat de cakejes eerst los invriezen (zodat ze niet aan elkaar plakken) en stop ze daarna in vriezerzakjes. Zo grijp ik elke dag makkelijk wat ik nodig heb.

🔁 Routine-tip:
’s Avonds voor het slapengaan haal ik de snacks alvast uit de vriezer en stop ik ze in de lunchtrommel. Tegen lunchtijd zijn ze perfect ontdooid. Maar eerlijk? Als ik het in de ochtend doe, lukt het ook prima. Doe vooral wat voor jou werkt!


Volgende batch? Die wordt spannender 🎯

Deze versie is lekker, maar eerlijk is eerlijk: een tikkeltje basic. Volgende keer voeg ik stukjes appel toe (in kleine blokjes), of misschien wel een framboos in het midden. Ook denk ik aan een combi met wat gehakte nootjes (zoals die ik in mijn ontbijt-yoghurt gebruik). Lekker én voedzaam.


🔖 Blijf terugkomen!
Zoals ik zei: dit is een ongoing project. Gezonde snacks voor kinderen zijn een zoektocht, en ik deel hier alles wat werkt (en soms ook wat niet werkt).

Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *