Huzarensalade

Een huzarensalade is altijd welkom op een BBQ met je naasten. Deze salade maakte ik laatst voor m’n matties (Jer en Maik) om op te peuzelen bij een goed stuk vleesch. Zij hadden er zo van genoten dat ik hem een dag later nog maar een keer gemaakt heb voor ze. Niet te moeilijk en prima vooraf te bereiden. Kan ook terwijl je visite er al is, maar dat is een beetje afhankelijk van je kookstijl, ik vind het fijn om samen wat lekkers te maken onder het genot van een drankje en in het beste geval een zonnetje.

Ingrediƫnten

400 gram aardappelen

5 eieren

2 (Poolse) augurken

1 kwart komkommer

1 Romana sla

1 wortel

Peterselie

100 gram fijne doperwten

3 eetlepels mayo

125ml creme fraiche

2 theelepels mosterd

100 gr achterham

peper en zout (naar eigen smaak en inzicht)

Benodigdheden

een fles goede wijn of een biertje

een fijn mes

een grote kom

een steelpan

een gewone pan

een snijplank

huishoudfolie

een (ronde) serveer schaal

een rasp

Bereiding

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze losjes in plakken, pak vervolgens een pan waar de aardappelen in kunnen en zet ze in ruim water met een snufje zout. Kook de aardappelen 15 a 20 minuten en voeg in de laatste 6 minuten de doperwten toe en let goed op dat het water blijft koken

Pak een (steel)pannetje, doe daar de eieren in met water zodat ze net niet helemaal onder staan en kook de eieren in 7 minuten (let op, pas tellen vanaf het moment dat het water kookt)

Snijdt de augurken en komkommer in reepjes en leg ze met een folie er over op een bord apart

Giet de eieren af en laat ze schrikken onder de kraan, leg 3 eieren in de koelkast, die zijn lekker voor later in een andere salade of op brood

Snijd de plakjes achterham in vierkantjes (gewoon lekker de plakjes op elkaar laten liggen dan ben je sneller klaar)

Pak een grote kom en prak daarin 1 ei fijn, doe de mayo, mosterd, creme fraiche, peterselie, peper, zout erbij en klop dit tot 1 geheel

Giet de aardappelen af en laat ze staan in een vergiet tot ze afgekoeld

Pak een glas wijn en drink deze even rustig op

Pak de serveer schaal en leg deze vol met blaadjes sla

De aardappelen met erwten zijn inmiddels afgekoeld, mix deze met een vork in de kom met de eerder gemaakte saus, maak met de zijkant van de vork de aardappelen wat kleiner. Niet te hard mixen, het geheel moet wat luchtig blijven

Zet de kom in de koelkast en pak weer een glas wijn of een biertje. Steek alvast de BBQ aan en/of ga een goed gesprek aan met je visite

Pak de kom uit de koelkast en schep de inhoud op de schaal met de sla blaadjes. Maak het glad met de achterkant van je lepel, niet te hard drukken

Rasp vervolgens de wortel er overheen

Pak nu de reepjes augurk en komkommer en leg deze om-en-om op de salade in een mooie ster. Snijd het ene ei wat je nog over hebt in 4 parten en leg deze in het midden van de salade

Klaar om te delen en te genieten

Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *